Dziś u mnie piękna i słoneczna niedziela!
Rozpoczęta wcześnie rano, to i można poszaleć w kuchni.
Rozpoczęta wcześnie rano, to i można poszaleć w kuchni.
Pyszne ciasto idealne do niedzielnej kawki!
Składniki:
300 g ciemnej czekolady, zawierającej od 70-90% kakao (w zależności od tego jaką najbardziej lubisz)
175 g niesolonego masła
2 łyżeczki cukru wanilinowego
5 jajek (ogrzanych do temperatury pokojowej)
6 łyżek tłustej śmietany kremówki
4 łyżeczki słodziku (u mnie cukier trzcinowy)
*do przybrania:
maliny
borówki
truskawki
listki mięty
Jak to wszystko zrobić?
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyłóż papierem do pieczenia blaszkę do ciasta o średnicy ok. 23 cm, tak aby pokryte były również boki blaszki (unikniesz w ten sposób przyklejenia się ciasta do blachy).
W rondelku, na małym ogniu rozpuść czekoladę połamaną na kawałki z masłem pokrojonym na kawałki.
Zdejmij rondel z ognia i dodaj cukier wanilinowy.
Ubijaj jajka, śmietaną i słodzik przez 3-4 minuty.
Następnie dodaj czekoladę, wymieszaj i wlej do blaszki.
Piecz przez ok. 45 minut lub do momentu, gdy wierzch będzie kruchy.
Z wyjęciem ciasta z blachy poczekaj, aż ostygnie.
Może też trochę opaść.
Przełóż ciasto na paterę i ozdób wierzch owocami. Można też podawać z bitą śmietaną lub lodami! :)
Smacznego! :)
K.
K.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz