Dziś kolejny
pomysł na pyszny quiche!
Genialny na zimno i na gorąco 😉
Genialny na zimno i na gorąco 😉
Składniki:
kruche ciasto:
200-250 g mąki
100-125 g zimnego masła
1 żółtko
szczypta soli
1/4 szklanki zimnej wody
masa jajeczna:
3-4 jajka
duża kwaśna śmietana (ok. 400 g)
tłusta śmietanka kremówka (ok. 330 ml)
starty parmezan
* do smaku: sól, pieprz/chilly, curry, czosnek, gałka muszkatołowa, kumin
dodatki:
szparagi
małe pomidorki
cebula czerwona
kruche ciasto:
200-250 g mąki
100-125 g zimnego masła
1 żółtko
szczypta soli
1/4 szklanki zimnej wody
masa jajeczna:
3-4 jajka
duża kwaśna śmietana (ok. 400 g)
tłusta śmietanka kremówka (ok. 330 ml)
starty parmezan
* do smaku: sól, pieprz/chilly, curry, czosnek, gałka muszkatołowa, kumin
dodatki:
szparagi
małe pomidorki
cebula czerwona
Jak to wszystko zrobić?
wersja dla leniuszków
Przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy kupione w sklepie, gotowe ciasto na tartę.
Od razu zalej masą jajeczną.
Dalej postępuj jak w przypadku wersji dla ambitnych 😉
wersja dla ambitnych
Wszystkie składniki na kruche ciasto, zagnieć do uzyskania jednolitej masy.
Włóż na chwilę do lodówki lub zamrażarki.
Przed wyłożeniem na blachę, ciasto rozwałkuj w okrąg.
Przełóż do wysmarowanej tłuszczem formę do tarty.
Lub po prostu kawałkami ciasta wylep blachę.
Ciasto nakłuj widelcem i piecz przez ok. 15 minut w 180°C.
Wyjmij i lekko ostudź.
Przełóż do wysmarowanej tłuszczem formę do tarty.
Lub po prostu kawałkami ciasta wylep blachę.
Ciasto nakłuj widelcem i piecz przez ok. 15 minut w 180°C.
Wyjmij i lekko ostudź.
Wszystkie składniki do masy jajecznej przełóż do miski i wymieszaj.
Przelej na podpieczone ciasto.
Na górze ułóż szparagi*, pomidorki i cebulę pokrojoną w piórka.
* jeśli są cienkie możesz wyłożyć je surowe,
te grubsze lepiej lekko zblanszuj przed wyłożeniem 😊
Piecz przez ok. 20-30 minut w 180°C lub jeśli zobaczysz,
że masa jajeczna ładnie się zezłociła.
Smacznego! :)
K.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz