Translate

piątek, 24 maja 2019

Kalafior pieczony w całości



Kalafior, który nadaje się jako świetny dodatek do mięs, lekki samodzielny obiad lub pyyyszna przekąska!

Składniki:
 1 kalafior
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka curry
sól, pieprz do smaku

* to są ilości na średniego kalafiora 
** w zależności od wielkości kalafiora, potrzeba będzie większa lub mniejsza ilość ;) najlepiej, żeby marynata pokryła całego kalafiora 

 
Jak to wszystko zrobić?

Kalafiora dokładnie oczyść, 
umyj i osusz. 
Oliwę zmieszaj z przyprawami 
i dokładnie natrzyj kalafiora.
Ostaw na chwilę.


Piecz w 180°C przez ok. 1h 
(w zależności od wielkości kalafiora).
Jeśli kalafior będzie już złoty i miękki, 
to znaczy że jest gotowy i możesz 
go wyciągać! :)


Smacznego! :)

K.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam kalafior, ale przyznam szczerze, że w takiej formie nigdy go nie jadłam. Wygląda bardzo smakowicie (wyglądem przypomina kalafior, który został ugotowany, a następnie obsypany usmażoną bułkę tartą).

    OdpowiedzUsuń