Pyszny quiche z botwinką i serami!😊
Quiche to rodzaj wypieku w formie placka składającego się ze słonego kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego jajeczno-śmietanową masą.
Ja akurat w lodówce miałam opakowanie ciasta francuskiego
i postanowiłam wypróbować
czy będzie równie smaczne.
I wiecie co?! Też jest pysznie! Dodatkowo zaraz po wyciągnięciu
z piekarnika ciasto francuskie na bokach tarty jest bosko chrupiące 😊
Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta na tartę lub ciasta francuskiego* zamiast gotowca, możesz też sam zrobić wytrawne kruche ciasto😉:
200-250 g mąki
100-125 g zimnego masła
1 żółtko
szczypta soli
1/4 szklanki zimnej wody
masa jajeczna:
2 jajka
duża kwaśna śmietana (ok. 400 g)
250 g serka ricotta
* do smaku: sól, pieprz/chilly, curry, kumin
dodatki:
2 łyżki masła klarowanego
pęczek botwinki
mała cebula czerwona
2 ząbki czosnku
ok. 50 g sera bałkańskiego
mozzarella
Jak to wszystko zrobić?
wersja dla leniuszków
Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy, kupione
w sklepie, gotowe ciasto francuskie.
Od razu zalej masą jajeczną.
Dalej postępuj jak w przypadku wersji dla ambitnych 😉
wersja dla ambitnych
* przepis oraz instrukcję na wytrawne ciasto do tarty/quiche znajdziesz np. tutaj:
https://katrina-huraganwkuchni.blogspot.com/2019/05/quiche-ze-szparagami-pomidorkami-i_90.html
Wszystkie składniki do masy jajecznej przełóż do miski i wymieszaj.
Przelej na ciasto.
Na górze ułóż lekko podduszoną na maśle z czosnkiem botwinkę. Następnie czerwoną cebulkę pokrojoną w piórka, pokrojony w kostkę ser bałkański i porwaną na części mozzarellę.
Piecz w 180°C przez ok. 1h.
Jeśli będzie już złoty i pięknie przypieczony,
to znaczy że jest gotowy i możesz go wyciągać! 😊
P.S. nadzienie po wyciągnięciu będzie trochę trzęsło się jak galareta, ale po lekkim ostygnięciu wszystko zastygnie 😉
Smacznego! :)
K.
Piecz w 180°C przez ok. 1h.
Jeśli będzie już złoty i pięknie przypieczony,
to znaczy że jest gotowy i możesz go wyciągać! 😊
P.S. nadzienie po wyciągnięciu będzie trochę trzęsło się jak galareta, ale po lekkim ostygnięciu wszystko zastygnie 😉
Smacznego! :)
K.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz