Translate

sobota, 20 lipca 2019

Podwójnie czekoladowe ciasto bananowe z orzechami


Kiedy znów nachodzi Cię ochotka na coś słodkiego, 
to znak, że jest idealny czas na szybkie i mega pyszne ciasto! 😊
Dlaczego podwójnie czekoladowe? 
Bo użyjesz i czekoladę i kakao! 😉
P.S. to też doskonały przepis, jeśli masz już baaardzo dojrzałe banany
 i niekoniecznie wiesz jak je wykorzystać 😉
 
Składniki:
100g gorzkiej czekolady, zawierającej od 70-90% kakao (w zależności od tego jaką najbardziej lubisz)
50 g orzechów
2 dojrzałe banany 
2 jajka
120 g niesolonego masła
50 - 100 g słodziku (u mnie cukier trzcinowy)*
150 g mąki
2 płaskie łyżki ciemnego kakao w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder do posypania na sam koniec 😉
* zależy jak słodkie ciasto lubisz i jak dojrzałe masz banany
(im ciemniejsze i bardziej dojrzałe, tym słodsze)


 Jak to wszystko zrobić?


 Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyłóż papierem do pieczenia blaszkę do ciasta (może być np. 20x20 cm lub tak jak moja - 18x27 cm) tak aby pokryte były również boki blaszki. W ten sposób unikniesz przyklejenia się ciasta do blachy.

W rondelku, na małym ogniu rozpuść połamaną czekoladę
 z pokrojonym na kawałki masłem
Jeśli wybrałeś opcję z cukrem, to też dodaj go właśnie teraz 
do rondelka 😉


 Zdejmij rondel z ognia i poczekaj, 
żeby masa czekoladowa trochę przestygła.


 W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. 
Do miski przełóż mąkę, proszek do pieczenia, kakao i orzechy. 
Wbij dwa jajka i dodaj rozgniecione widelcem banany.


Następnie dodaj masę czekoladową, wymieszaj 
i przełóż ciasto do blaszki.


Piecz przez ok. 30 minut lub do "suchego patyczka".
Z wyjęciem ciasta z blachy poczekaj, aż troszkę ostygnie.


Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem!



😋😍😋


Wygląda pysznie, prawda?
Koniecznie wypróbuj ten przepis a nie pożałujesz!




Smacznego! :)

K.

2 komentarze: