Kiedy znów nachodzi Cię ochotka na coś słodkiego,
to znak, że jest idealny czas na szybkie i mega pyszne ciasto! 😊
Dlaczego podwójnie czekoladowe?
Bo użyjesz i czekoladę i kakao! 😉
P.S. to też doskonały przepis, jeśli masz już baaardzo dojrzałe banany
Bo użyjesz i czekoladę i kakao! 😉
P.S. to też doskonały przepis, jeśli masz już baaardzo dojrzałe banany
i niekoniecznie wiesz jak je wykorzystać 😉
Składniki:
100g gorzkiej czekolady, zawierającej od 70-90% kakao (w zależności od tego jaką najbardziej lubisz)
50 g orzechów
50 g orzechów
2 dojrzałe banany
2 jajka
120 g niesolonego masła
50 - 100 g słodziku (u mnie cukier trzcinowy)*
150 g mąki
2 płaskie łyżki ciemnego kakao w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder do posypania na sam koniec 😉
2 jajka
120 g niesolonego masła
50 - 100 g słodziku (u mnie cukier trzcinowy)*
150 g mąki
2 płaskie łyżki ciemnego kakao w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder do posypania na sam koniec 😉
* zależy jak słodkie ciasto lubisz i jak dojrzałe masz banany
(im ciemniejsze i bardziej dojrzałe, tym słodsze)
(im ciemniejsze i bardziej dojrzałe, tym słodsze)
Jak to wszystko zrobić?
Rozgrzej
piekarnik do temperatury 180°C. Wyłóż papierem do pieczenia blaszkę do
ciasta (może być np. 20x20 cm lub tak jak moja - 18x27 cm) tak aby pokryte były również boki blaszki. W ten sposób unikniesz przyklejenia się ciasta do blachy.
W rondelku, na małym ogniu rozpuść połamaną czekoladę
z pokrojonym na kawałki masłem.
Jeśli wybrałeś opcję z cukrem, to też dodaj go właśnie teraz
do rondelka 😉
z pokrojonym na kawałki masłem.
Jeśli wybrałeś opcję z cukrem, to też dodaj go właśnie teraz
do rondelka 😉
Zdejmij rondel z ognia i poczekaj,
żeby masa czekoladowa trochę przestygła.
żeby masa czekoladowa trochę przestygła.
W tym czasie przygotuj pozostałe składniki.
Do miski przełóż mąkę, proszek do pieczenia, kakao i orzechy.
Wbij dwa jajka i dodaj rozgniecione widelcem banany.
Do miski przełóż mąkę, proszek do pieczenia, kakao i orzechy.
Wbij dwa jajka i dodaj rozgniecione widelcem banany.
Następnie dodaj masę czekoladową, wymieszaj
i przełóż ciasto do blaszki.
i przełóż ciasto do blaszki.
Piecz przez ok. 30 minut lub do "suchego patyczka".
Z wyjęciem ciasta z blachy poczekaj, aż troszkę ostygnie.
Smacznego! :)
K.
K.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz