Dla
mnie mistrzynią ciasta drożdżowego od zawsze i na zawsze pozostanie
moja babcia Karolina, która robi najpyszniejsze ciasta drożdżowe na
świecie! 😊
Mam nadzieję, że kiedyś jej dorównam 😉
Dziś przed Wami przepis na ciasto drożdżowe z moim ulubionym rabarbarem! 😉 Tak, tak! 😉 Musiałam spróbować połączyć dwa moje ulubione smaki 😉
Mam nadzieję, że kiedyś jej dorównam 😉
Dziś przed Wami przepis na ciasto drożdżowe z moim ulubionym rabarbarem! 😉 Tak, tak! 😉 Musiałam spróbować połączyć dwa moje ulubione smaki 😉
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
1 i 1/2 szklanki mąki
50 g cukru
125 ml mleka
15 g świeżych drożdży
1 jajko
63 g masła
Kruszonka:
100 g masła
100 g cukru
200 g mąki
1 i 1/2 szklanki mąki
50 g cukru
125 ml mleka
15 g świeżych drożdży
1 jajko
63 g masła
Kruszonka:
100 g masła
100 g cukru
200 g mąki
Dodatkowo:
400 - 500 g rabarbaru
Jak to wszystko zrobić?
Drożdże włóż do miseczki i zasyp łyżką cukru.
Po chwili pomieszaj, żeby zrobiły się płynne.
Dodaj letnie mleko, wymieszaj i odstaw pod przykryciem
w ciepłe miejsce, żeby urosły.
W zależności od temperatury w kuchni,
powinno to potrwać ok. 15 - 30 min.
W międzyczasie rozpuść masło i odstaw do wystygnięcia.
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, jajka i wyrośnięty
zaczyn drożdżowy.
Wyrób wszystko na gładką masę.
Dopiero teraz dodaj letnie masło i ponownie wyrób.
Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce
na ok. 1 godzinę.
Na wyłożoną papierem blaszkę do ciasta
(może być np. 20x24 cm lub tak jak moja - 18x27 cm),
przełóż wyrośnięte ciasto i rozprowadź równomiernie.
Po chwili rozłóż pokrojony rabarbar.
Zostaw do ponownego wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 170°C.
W międzyczasie zrób kruszonkę - masło, cukier i mąkę rozgnieć opuszkami palców, do czasu aż składniki się wymieszają i zaczną się robić ładne zwarte grudki.
Po wyrośnięciu - całość posyp kruszonka.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika na ok. 40 - 60 minut.
Przez pierwsze 5 - 10 min przykryj folią aluminiową wierzch ciasta (dzięki temu jeszcze troszkę urośnie 😊)
Zdejmij folię i piecz do momentu, aż ciasto i kruszonka będą już złote i pięknie przypieczone.
Po chwili pomieszaj, żeby zrobiły się płynne.
Dodaj letnie mleko, wymieszaj i odstaw pod przykryciem
w ciepłe miejsce, żeby urosły.
W zależności od temperatury w kuchni,
powinno to potrwać ok. 15 - 30 min.
W międzyczasie rozpuść masło i odstaw do wystygnięcia.
Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, jajka i wyrośnięty
zaczyn drożdżowy.
Wyrób wszystko na gładką masę.
Dopiero teraz dodaj letnie masło i ponownie wyrób.
Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce
na ok. 1 godzinę.
Na wyłożoną papierem blaszkę do ciasta
(może być np. 20x24 cm lub tak jak moja - 18x27 cm),
przełóż wyrośnięte ciasto i rozprowadź równomiernie.
Po chwili rozłóż pokrojony rabarbar.
Zostaw do ponownego wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 170°C.
W międzyczasie zrób kruszonkę - masło, cukier i mąkę rozgnieć opuszkami palców, do czasu aż składniki się wymieszają i zaczną się robić ładne zwarte grudki.
Po wyrośnięciu - całość posyp kruszonka.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika na ok. 40 - 60 minut.
Przez pierwsze 5 - 10 min przykryj folią aluminiową wierzch ciasta (dzięki temu jeszcze troszkę urośnie 😊)
Zdejmij folię i piecz do momentu, aż ciasto i kruszonka będą już złote i pięknie przypieczone.
Smacznego! 😊
K.
K.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz