:)
Składniki na babeczki:
4 szklanki mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
2 szklanki mleka
8-10 łyżek oleju
4-6 jaj
2 mieszanki skórek do keksa
Piekarnik nagrzej do 180-200°C.
Do miski wrzuć wszystkie sypkie składniki.
Dodaj płynne składniki i zamieszaj używając
trzepaczki lub miksera.
Do ciasta dodaj mieszankę keksową.
Ciasto przełóż łyżką do formy, wyłożonej wcześniej papilotkami - do 3/4 wysokości.
Piecz w 180-200°C przed 15-20 min, aż będą złotobrązowe.
Zostaw do całkowitego ostygnięcia.
Zostaw do całkowitego ostygnięcia.
Z podanych ilości wyszło mi 19 dużych babeczek i 48 malutkich.
Upieczone babeczki można ozdobić pysznym lukrem maślanym :)
Składniki na lukier do dekoracji:
250 g masła
4 łyżeczki cukru waniliowego lub odrobina ekstraktu
1 kg cukru pudru
8-10 łyżek mleka
barwniki spożywcze
Do miski włóż masło w temperaturze pokojowej,
dodaj część cukru pudru i cukier waniliowy i mleko.
dodaj część cukru pudru i cukier waniliowy i mleko.
Miksuj, aż masło zacznie być puszyste.
Dodawaj stopniowo resztę cukru pudru.
Miksuj do uzyskania gęstego, gładkiego kremu.
Dodawaj stopniowo resztę cukru pudru.
Miksuj do uzyskania gęstego, gładkiego kremu.
Poniżej efekty końcowe zdobienia moich babeczek :)
Smacznego!
K.:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz