Składniki:
1 kg ziemniaków
1/2 kg pieczarek
5 dużych ząbków czosnku
2 duże cebule
400 ml śmietany 30%
25 dag sera żółtego
2 łyżki masła
vegeta, tymianek, sól, pieprz
Ziemniaki pokrój w plasterki.
Następnie lekko podsmaż na patelni.
Śmietanę wlej do garnka i zagotuj. Przełóż do niej podsmażone ziemniaki i duś około 15 minut.
W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę.
Pieczarki pokrój w słupki.
Podsmaż cebulę i pieczarki. Dodaj czosnek i przyprawy.
Wymieszaj wszystko, dopraw i przełóż do wysmarowanej
tłuszczem formy.
tłuszczem formy.
Zapiekankę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 35 minut
w temperaturze 150°C. Posyp zapiekankę serem i włóż z powrotem na 5-10 minut do piekarnika.
w temperaturze 150°C. Posyp zapiekankę serem i włóż z powrotem na 5-10 minut do piekarnika.
:)
K.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz