Translate

piątek, 16 grudnia 2011

RYBA W TOWARZYSTWIE SOSU CYTRYNOWO-ŚMIETANOWO-ROZMARYNOWEGO

Tym razem coś na słono :) 
Dzisiaj miałam ochotę na rybkę i małe co nie co ;)

Składniki:
2 płaty ryby
1 cebula
sok z połowy cytryny
sól
pieprz
czosnek
1 płaska łyżeczka cukru
mała śmietana
rozmaryn


Rybę osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody. Następnie nacieramy ją czosnkiem, sypiemy Vegetą i pieprzem
z dwóch stron.


Tak przygotowane filety obtaczamy w mące.
Cebulę
kroimy w drobną kostkę. Następnie wrzucamy na patelnię i smażymy dopóki się nie zeszkli. Na niej układamy płaty ryby.
 

Smażymy z obu stron na złoty kolor.


Rybę ściągamy z patelni. Dodajemy śmietanę, sok z cytryny i rozmaryn. Przyprawiamy Vegetą, solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy aż sos zgęstnieje.


W tak zwanym międzyczasie robimy sałatkę 


i ryż z warzywami.


Wszystko przełożyć na talerz i delektować się nie tylko smakiem, ale i wyglądem ;)





Smacznego !!!



K.

1 komentarz:

  1. Jaką rybę proponujesz wykorzystać w tym przepisie? Ja, uwielbiam ryby w każdej postaci - zarówno smażone, jak i pieczone. Jutro zamierzam przygotować łososia. Najprawdopodobniej przygotuję go według jednego z przepisów opublikowanych na stronie ich producenta: https://mowisalmon.pl/ - zapowiadają się naprawdę smacznie!

    OdpowiedzUsuń