Kolejne świąteczne ciasteczka, pyszne nie tylko w święta ;)
Składniki:
1 kg mąki
50 dkg masła
34 dkg cukru pudru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
jeżeli trzeba 2-4 łyżki śmietany
marmolada
34 dkg cukru pudru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
jeżeli trzeba 2-4 łyżki śmietany
marmolada
cukier puder do posypania ciastek
Łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
Dodajemy 4 żółtka.
Dodajemy masło, które należy wyciągnąć wcześniej, aby zmiękło.
Siekamy ciasto nożem, aby połączyć składniki.
Następnie zagniatamy ciasto rękami.
Dodajemy śmietanę, aby ciasto było zwarte i bardziej elastyczne.
I dalej zagniatamy.
Formujemy, dzielimy na dwie części, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po upływie czasu, ciasto partami rozwałkowujemy na grubość
ok. 2-3 mm i wycinamy kółeczka (ja użyłam kieliszków).
Pieczemy na złoty kolor w 180°C około 15 minut.
Po ostudzeniu smarujemy jedną część marmoladą i przykrywamy ciastkiem z dziurką. Dodatkowo możemy posypać je cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz