Translate

czwartek, 15 grudnia 2011

Świąteczne pierniczki

Święta już za pasem, także trzeba się w końcu zabrać za robienie pierniczków :)
Dla mnie to świetna zabawa, życzę Wam tego samego !!! 
Miłej zabawy !!!


Składniki:

1/2 kg mąki
400 g miodu
szklanka cukru
1/4 kostki masła
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
przyprawa do pierników





Do garnka wlewamy miód, cukier, przyprawy i podgrzewamy razem aż cukier całkiem się rozpuści. 


Dodajemy masło, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia (tak by ciasto dało się zagniatać). 


Gdy nasza masa miodowa ma już dobrą temperaturę dodajemy przesianą mąkę i sodę oczyszczoną oraz jajka. 


Ciasto piernikowe dobrze wyrabiamy, dodajemy tyle mąki, żeby było elastyczne, dzielimy na kilka części
i wkładamy do zamrażarki. 


 Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy kawałek ciasta na grubość około 2-3 mm. 


 Foremkami do ciastek, szklanką lub nożykiem wycinamy różnokształtne pierniczki.


Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Zanim włożymy pierniczki do piekarnika, możemy niektóre z nich posmarować białkiem od jajka i ozdobić kolorową posypką. Część pierniczków warto zostawić bez posypki, aby po upieczeniu móc pomalować je pisakami do ciasta, albo ozdobić lukrem.


Pierniczki pieczemy w temperaturze 180°C przez około 10 minut, do uzyskania złotego koloru. 


Po wyjęciu z piekarnika pierniczki są miękkie, dlatego też trzeba ułożyć je na płaskiej powierzchni, żeby się nie odkształciły.
Nasze korzenne pierniczki najlepsze będą po około 2-3 dniach, kiedy skruszeją. Jednak kiedy czas nas nagli możemy włożyć pierniczki do pudełka z jabłkiem. W ten oto sposób pierniczki zmiękną szybciej !!!

Smacznego !!!

K.

 

2 komentarze:

  1. mam pytanie: na jaki czas należy umieścić je w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zależy od piekarnika i grubości pierniczków, ale po ok. 5-7 minutach można zobaczyć czy już nabrały ładnego koloru :)

      Usuń