Translate

艣roda, 10 lutego 2021

Faworki, chrusty... jak kto woli 馃槈

 

Faworki czy chrusty - niewa偶ne jak je nazywamy wa偶ne, 偶e s膮 pyszne 馃槒
T艂usty czwartek m贸g艂by trwa膰 dla mnie ca艂y rok 馃榿
Faworki kojarz膮 mi si臋 z Babci膮 Karolin膮 i jej domem pachn膮cym w tym czasie 
r贸偶ami, p膮czkami oraz w艂a艣nie faworkami i r贸偶ami karnawa艂owymi. 
Te 艂akocie jako艣 zawsze dziwnie szybko znikaj膮, ale na szcz臋艣cie robienie du偶ych porcji mam chyba po Babci, wi臋c faworki zrobione wczoraj jeszcze czekaj膮 na dzisiejsz膮 kawk臋  馃槉

Faworki to najpro艣ciej m贸wi膮c sma偶one w g艂臋bokim t艂uszczu, chrupkie ciastko w kszta艂cie kokardki, posypywane cukrem pudrem.
 
Sk艂adniki:
200 g m膮ki
1 p艂aska 艂y偶eczka proszku do pieczenia 
3 偶贸艂tka
3-4 艂y偶ki g臋stej 艣mietany  
1 艂y偶ka spirytusu*
szczypta soli
ok. 500 g t艂uszczu do sma偶enia - u mnie olej lub smalec
cukier puder do posypania 
 

Jak to wszystko zrobi膰?
 
NAJPIERW PRZECZYTAJ TO - UWAGA, podaje kilka wa偶nych informacji:

  • do sma偶enia u偶ywaj najlepiej p艂askiego garnka o szerokim dnie
  • *spirytus lub ocet 6% pe艂ni funkcj臋 spulchniacza i zapobiega nadmiernemu wch艂anianiu t艂uszczu
  • ciasto szybko schnie, dlatego zaraz po rozwa艂kowaniu i przeci臋ciu od razu je wywi艅
  • pozosta艂e ciasto trzymaj w woreczku albo przykrytej misce
  • ciasto dobrze wa艂kuje si臋 silikonowym wa艂kiem
  • nie podsypuj ciasta du偶膮 ilo艣ci膮 m膮ki (faworki stwardniej膮), je艣li jest dobrze wyrobione nie potrzebujesz jej wcale
  • jak sprawdzi膰 kiedy t艂uszcz jest dobrze nagrzany? wsad藕 drewniany patyczek do szasz艂yka do t艂uszczu, je艣li zobaczysz na nim malutkie b膮belki - jest gotowy
  • na pocz膮tek wrzu膰 jednego faworka na pr贸b臋, je艣li od razu wyp艂ynie, wszystko jest w porz膮dku
  • wrzucaj膮c porcj臋 fawork贸w do oleju, trzeba przy nich sta膰 a偶 do wyj臋cia, poniewa偶 szybko zmieniaj膮 kolor
  • ja przewracam faworki w t艂uszczu na drug膮 stron臋 dwoma patyczkami do szasz艂yk贸w
 A teraz... 
 
 Z m膮ki zr贸b kopczyk, a w nim dziurk臋. 
Do 艣rodka dodaj 偶贸艂tka, proszek do pieczenia, s贸l, 艣mietan臋 oraz spirytus.


Zagnie膰 ciasto na jednolit膮, elastyczn膮 mas臋. Ta cz臋艣膰 jest bardzo wa偶na.
Je艣li ciasto b臋dzie dobrze wyrobione, 艂atwiej b臋dzie si臋 z nim pracowa艂o.
 

Legenda podaje, 偶e po wyrobieniu ciasta, trzeba uderza膰 je wa艂kiem i tym sposobem sp艂aszcza膰, 
posk艂ada膰 i ponowi膰 czynno艣膰 kilka razy. W ten spos贸b w cie艣cie powstan膮 p臋cherzyki powietrza.

Ciasto rozwa艂kuj bardzo cieniutko, wykr贸j pod艂u偶ne paski (u mnie mia艂y mniej wi臋cej rozmiar 3x10 cm).
Po 艣rodku natnij paski. Kr贸tszy brzeg prze艂贸偶 przez naci臋cie i w ten spos贸b powstanie kokardka.



Faworki wrzucaj do gor膮cego t艂uszczu. 
Powinny od razu wyp艂yn膮膰 unosz膮c si臋 na rosn膮cych b膮belkach.
Sma偶 do uzyskania z艂otego koloru z obu stron.
Je艣li olej jest dobrze nagrzany, stanie si臋 to szybciej ni偶 my艣lisz ;) 
Odk艂adaj faworki na talerz/tac臋 wy艂o偶one r臋cznikiem papierowym.





馃尙馃尓
 
Przed podaniem faworki 
posyp cukrem pudrem.


Smacznego! 馃槉
K.

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz