Czekolada ... 馃槒 Kto jej nie lubi? 馃槉
Jedni wol膮 mleczn膮, inni gorzk膮 lub taka z nadzieniem albo z bakaliami.
A wiedzieli艣cie, 偶e spo偶ywanie gorzkiej czekolady w umiarkowanej ilo艣ci mo偶e pozytywnie wp艂yn膮膰 na prac臋 organizmu - m贸zgu, mi臋艣ni oraz uk艂adu krwiono艣nego?
Jak? Kakao, kt贸re jest g艂贸wnym sk艂adnikiem czekolady jest bogate w przeciwutleniacze (flawonoidy i polifenole).
Dzi臋ki w艂a艣ciwo艣ciom antyoksydacyjnym, pomaga w zwalczaniu infekcji, przeciwdzia艂a mia偶d偶ycy i chorobom nowotworowym, hamuje procesy starzenia. Natomiast teotrombina pobudza prac臋 nerek i dzia艂a lekko moczop臋dnie.
Gorzka czekolada zawiera wiele warto艣ciowych sk艂adnik贸w, takich jak: magnez, potas, 偶elazo.
Od wielu lat znany jest r贸wnie偶 wp艂yw gorzkiej czekolady na zwi臋kszenie produkcji hormon贸w szcz臋艣cia 馃グ
Sk艂adniki:
500 g p艂atk贸w owsianych g贸rskich
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
75 g cukru br膮zowego
100 g mas艂a
40 g migda艂贸w
40 g 偶urawiny
4 jajka
Jak to wszystko zrobi膰?
Czekolady po艂am na mniejsze
kawa艂ki i rozpu艣膰 z mas艂em
w garnuszku lub w k膮pieli wodnej.
Dodaj cukier i mieszaj do czasu
jego rozpuszczenia.
Do ciep艂ej masy dodaj po艂ow臋
p艂atk贸w owsianych i odstaw do ostudzenia.
Dodaj pozosta艂e sk艂adniki - czyli bakalie, dwa jajka i p艂atki owsiane.
Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy
i odstaw do lod贸wki na co najmniej
p贸艂 godziny.
馃尙馃尓
Z gotowej masy formuj kulki, kt贸re nast臋pnie nale偶y lekko sp艂aszczy膰.
Ja odmierzam porcje 艂y偶k膮 sto艂ow膮, kt贸r膮 r贸wnie偶 p贸藕niej formuje ciasteczka.
Piecz przez ok. 15 minut
w temperaturze 180°C.
馃尙馃尓
Po wyj臋ciu z piekarnika ciasteczka s膮 jeszcze troch臋 elastyczne, dlatego delikatnie przenie艣 je do ostygni臋cia.
Wtedy zrobi膮 si臋 ju偶 zwarte.
Z podanych sk艂adnik贸w wychodzi
ok. 30 ciasteczek.
Smacznego! 馃槉
K.
K.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz