Wprowadzamy wiosnę do kuchni!
Dzisiaj przepyszne placuszki z cukinii, które można podawać na ciepło i na zimno :)
Składniki:
2 średnie cukinie
1 duży ząbek czosnku
1 mała cebula
1 łyżka drobno pokrojonego koperku
2 jajka
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
5-6 łyżek mąki
sól, pieprz
Cukinie dokładnie umyj i odetnij końce.
Zetrzyj na tarce o dużych oczkach, lekko posól i odstaw na chwilkę.
Odciśnij nadmiar wody i dodaj pozostałe składniki.
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek lub olej.
Nakładaj masę po łyżce, wyrównując powierzchnię.
Powinny być lekko spłaszczone (tak jak placki ziemniaczane).
Smaż z obu stron na złoty kolor.
Placuszki świetnie smakują same, ale jeszcze lepsze są z odrobiną jogurtu naturalnego i ulubionymi dodatkami, np. oliwkami, serem feta, ostrą papryczką.
Smacznego!
:)
K.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz