Jak dla mnie to najlepsza szarlotka na świecie!
Składniki:
3 szklanki mąki
5 łyżek cukru
5 żółtek
1 kostka masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
ok. 1 kg jabłek
⅓ kostki masła
ok. 4 łyżki cukru
cynamon
Z mąki wymieszanej z cukrem i proszkiem do pieczenia, usyp
górkę i zrób dziurkę.
górkę i zrób dziurkę.
Dodaj żółtka,
śmietanę,
i wyciągnięte wcześniej - miękkie masło.
Całość posiekaj dużym nożem i zagnieć.
Uformuj i zawiń w folię.
Wstaw do zamrażarki na ok. 30 min.
Jabłka pokrój w kostkę. Rozpuść masło, wrzuć jabłka.
Dodaj cukier i cynamon. Praż jabłka aż zmiękną.
Wysmarowaną tłuszczem formę wyłóż ciastem i wstaw do piekarnika o temperaturze 190 - 200ºC.
Piecz do uzyskania złocistego koloru.
Upieczony spód wysmaruj białkiem, wyłóż jabłkami.
Na jabłka ułóż pozostałe ciasto, posmaruj białkiem i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem.
Wstaw do piekarnika o temperaturze 190-200ºC.
Gdy ciasto będzie złote - wyciągnij.
Gdy ciasto będzie złote - wyciągnij.
Smacznego!
:)
K.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz