Translate

wtorek, 7 kwietnia 2020

Quiche ze szparagami, boczkiem i parmezanem



Szparagi uwielbiam pod ka偶d膮 postaci膮 馃槉
Maj膮 wiele w艂a艣ciwo艣ci i warto艣ci od偶ywczych. S膮 bardzo zdrowe - zawieraj膮 m.in. spor膮 dawk臋 kwasu foliowego, ale te偶 s贸d, potas, magnez. Dzia艂aj膮 oczyszczaj膮co, pobudzaj膮c prac臋 w膮troby i nerek.
Dlatego je艣li przychodzi "szparagowy sezon" wykorzystajcie go jak najlepiej mo偶na 馃榿


Sk艂adniki:
ciasto:
200 g m膮ki
szczypta soli
100 g mas艂a
2 偶贸艂tka

nadzienie:
2 p臋czki zielonych szparag贸w
50 g parmezanu
1 jajko
150 ml kwa艣nej 艣mietany
150 ml s艂odkiej 艣mietanki 30%
ga艂ka muszkato艂owa
s贸l
pieprz

dodatkowo:

100 g boczku w臋dzonego surowego
艣wie偶o mielony kolorowy pieprz



Jak to wszystko zrobi膰?

Do miski lub na stolnic臋 wsyp przesian膮 m膮k臋, dodaj zimne mas艂o, 偶贸艂tka i s贸l.



Siekaj no偶em lub zmiksuj do uzyskania konsystencji kruszonki.



Nast臋pnie szybko zagnie膰. Ciasto uformuj
w kulk臋, zawi艅 w foli臋 i w艂贸偶 do lod贸wki na godzin臋.



W mi臋dzyczasie dok艂adnie op艂ucz szparagi,
od艂am dolne "zdrewnia艂e" cz臋艣ci. Prze艂贸偶 szparagi do garnka do gotowania na parze i zostaw na ok. 3 min pod przykrywk膮.
Je艣li nie masz garnka/urz膮dzenia do gotowania na parze, mo偶esz zblanszowa膰 szparagi - czyli zanurzy膰 je na chwilk臋
we wrz膮tku, a nast臋pnie prze艂o偶y膰 do zimnej wody.



Prze艂贸偶 szparagi na talerz do wystygni臋cia.



Wyklej form臋 ciastem. Ja pomagam sobie ma艂ym wa艂eczkiem,
a nast臋pnie ugniatam palcami.
Pami臋taj r贸wnie偶 o wyklejeniu bok贸w foremki.



Pami臋taj, 偶eby ciasto nak艂u膰 widelcem, aby zapobiec "wybrzuszaniu si臋" ciasta podczas pieczenia.



Teraz zr贸b mas臋 艣mietanowo-serowo-jajeczn膮.
Prze艂贸偶 do miseczki obie 艣mietany, ca艂e jajko, starty parmezan, dopraw sol膮 i pieprzem do smaku i zetrzyj odrobin臋 ga艂ki muszkato艂owej (uwa偶aj, 偶eby nie przesadzi膰
- wtedy sos b臋dzie gorzki).



Na ciasto wylej mas臋, na niej u艂贸偶 szparagi.



Na wierzch u艂贸偶 skr臋cone paski boczku i posyp 艣wie偶o zmielonym kolorowym pieprzem.



Piecz przez ok. 50 minut w 180°C lub je艣li zobaczysz, 偶e masa jajeczna i ciasto 艂adnie si臋 zez艂oci艂y.





Smacznego! 馃槉

K.

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz