Translate

piątek, 20 kwietnia 2012

TARTA Z ZIEMNIAKAMI I PIECZARKAMI NA CIEŚCIE FRANCUSKIM

Nadszedł czas na moją pierwszą tartę, dzisiaj na słono ;)


Składniki:
1 ciasto francuskie
8 średnich ziemniaków
1/2 kg pieczarek
2 średnie cebule
400 g tłustej, kwaśnej śmietany
2 jajka
Vegeta, sól, pieprz



Ziemniaki gotuj w osolonej wodzie przez ok. 15 min, aż zmiękną.


W międzyczasie pokrój cebulę w krążki lub piórka.


Pieczarki pokrój w plasterki.


Podsmaż cebulę i pieczarki.


Formę wysmaruj tłuszczem i wyłóż ciastem francuskim.
Ziemniaki pokrój w talarki, wymieszaj z pieczarkami i cebulą. 
Dopraw Vegetą, pieprzem, ewentualnie solą.
Jeśli lubisz ostre dania możesz dodać
drobno pokrojoną ostrą papryczkę.
Wszystko przełóż do formy z ciastem.


Wymieszaj jajka ze śmietaną.


Jajka wymieszane ze śmietaną wlej na farsz.


Piecz w 180ºC przez 15 minut, następnie zwiększ
temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze 5 minut.


Tarta smakuje świetnie na ciepło jak i na zimno.

 
K. :)


Pieczarkowy Tydzień 2012

5 komentarzy:

  1. Tarty są przepyszne... tej wersji jeszcze nie jadłam, ale na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystko ładnie pięknie ale jaka ta śmietana ma byc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 400 g tłustej, kwaśnej śmietany czyli np. 12 lub 18 w pojemniczku (nie ta w kartoniku bo ona jest słodka 😊)

      Usuń
  3. śmietana ma być kwaśna i tłusta :D

    OdpowiedzUsuń