Translate

niedziela, 19 maja 2019

Mocno czekoladowe ciasto bez mąki



Dziś u mnie piękna i słoneczna niedziela! 
Rozpoczęta wcześnie rano, to i można poszaleć w kuchni.
Pyszne ciasto idealne do niedzielnej kawki!

Składniki:
300 g ciemnej czekolady, zawierającej od 70-90% kakao (w zależności od tego jaką najbardziej lubisz)
175 g niesolonego masła
2 łyżeczki cukru wanilinowego
5 jajek (ogrzanych do temperatury pokojowej)
6 łyżek tłustej śmietany kremówki
4 łyżeczki słodziku (u mnie cukier trzcinowy)

*do przybrania:
maliny
borówki
truskawki
listki mięty



 Jak to wszystko zrobić?


 Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyłóż papierem do pieczenia blaszkę do ciasta o średnicy ok. 23 cm, tak aby pokryte były również boki blaszki (unikniesz w ten sposób przyklejenia się ciasta do blachy).

W rondelku, na małym ogniu rozpuść czekoladę połamaną na kawałki z masłem pokrojonym na kawałki.



 Zdejmij rondel z ognia i dodaj cukier wanilinowy.


 Ubijaj jajka, śmietaną i słodzik przez 3-4 minuty.


Następnie dodaj czekoladę, wymieszaj i wlej do blaszki.


Piecz przez ok. 45 minut lub do momentu, gdy wierzch będzie kruchy.
Z wyjęciem ciasta z blachy poczekaj, aż ostygnie.
Może też trochę opaść.


Przełóż ciasto na paterę i ozdób wierzch owocami. Można też podawać z bitą śmietaną lub lodami! :)


Smacznego! :)

K.

3 komentarze:

  1. Kochamy ciasta czekoladowe z dodatkiem świeżych owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie chcę nawet wiedzieć, ile to ciasto ma kalorii - znajduje się w nim praktycznie sama czekolada i masło. Raz na jakiś czas można sobie jednak pozwolić na taką "rozpustę" :-). Efekt końcowy powala z nóg!

    OdpowiedzUsuń