Translate

wtorek, 18 czerwca 2013

Wiosenne placuszki z cukinii

Po długim okresie nieobecności spowodowanym zwyczajnym brakiem czasu, pora na małe odświeżenie!
Wprowadzamy wiosnę do kuchni!
Dzisiaj przepyszne placuszki z cukinii, które można podawać na ciepło i na zimno :)


Składniki:

2 średnie cukinie
1 duży ząbek czosnku
1 mała cebula
1 łyżka drobno pokrojonego koperku
2 jajka
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
5-6 łyżek mąki
sól, pieprz





Cukinie dokładnie umyj i odetnij końce.
Zetrzyj na tarce o dużych oczkach, lekko posól i odstaw na chwilkę.


Odciśnij nadmiar wody i dodaj pozostałe składniki.


Wszystko dokładnie wymieszaj.


Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek lub olej. 
Nakładaj masę po łyżce, wyrównując powierzchnię.
Powinny być lekko spłaszczone (tak jak placki ziemniaczane).


Smaż z obu stron na złoty kolor.


Placuszki świetnie smakują same, ale jeszcze lepsze są z odrobiną jogurtu naturalnego i ulubionymi dodatkami, np. oliwkami, serem feta, ostrą papryczką.



Smacznego!


:)


K.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz