Translate

niedziela, 8 kwietnia 2012

WIOSENNO-WIELKANOCNE BABECZKI


W tym roku na Wielkanoc obdarowałam bliskich pięknymi babeczkami 
:)


Składniki na babeczki: 
4 szklanki mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
2 szklanki mleka
8-10 łyżek oleju
4-6 jaj
2 mieszanki skórek do keksa






Piekarnik nagrzej do 180-200°C. 
Do miski wrzuć wszystkie sypkie składniki.



Dodaj płynne składniki i zamieszaj używając
trzepaczki lub miksera.  


Do ciasta dodaj mieszankę keksową.


Ciasto przełóż łyżką do formy, wyłożonej wcześniej papilotkami - do 3/4 wysokości.



  Piecz w 180-200°C przed 15-20 min, aż będą złotobrązowe.
Zostaw do całkowitego ostygnięcia.
Z podanych ilości wyszło mi 19 dużych babeczek i 48 malutkich.







Upieczone babeczki można ozdobić pysznym lukrem maślanym :)


Składniki na lukier do dekoracji: 
250 g masła
4 łyżeczki cukru waniliowego lub odrobina ekstraktu
1 kg cukru pudru
8-10 łyżek mleka
barwniki spożywcze 
Do miski włóż masło w temperaturze pokojowej,
dodaj część cukru pudru i cukier waniliowy i mleko.


Miksuj, aż masło zacznie być puszyste.
Dodawaj stopniowo resztę cukru pudru.
Miksuj do uzyskania gęstego, gładkiego kremu.



 
Poniżej efekty końcowe zdobienia moich babeczek :)



Smacznego!

K.:)








Babki i babeczki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz