Translate

piątek, 2 sierpnia 2019

Ciasto drożdzowe z rabarbarem i kruszonką


 Dla mnie mistrzynią ciasta drożdżowego od zawsze i na zawsze pozostanie moja babcia Karolina, która robi najpyszniejsze ciasta drożdżowe na świecie! 😊
Mam nadzieję, że kiedyś jej dorównam 😉
 Dziś przed Wami przepis na ciasto drożdżowe z moim ulubionym rabarbarem! 😉 Tak, tak! 😉 Musiałam spróbować połączyć dwa moje ulubione smaki 😉


Składniki:
Ciasto drożdżowe:
1 i 1/2 szklanki mąki
50 g cukru
125 ml mleka
15 g świeżych drożdży
1 jajko
63 g masła

Kruszonka:

100 g masła
100 g cukru
200 g mąki

Dodatkowo:
400 - 500 g rabarbaru
 

Jak to wszystko zrobić?

Drożdże włóż do miseczki i zasyp łyżką cukru.


  Po chwili pomieszaj, żeby zrobiły się płynne.
Dodaj letnie mleko, wymieszaj i odstaw pod przykryciem
w ciepłe miejsce, żeby urosły.
W zależności od temperatury w kuchni,
powinno to potrwać ok. 15 - 30 min.




W międzyczasie rozpuść masło i odstaw do wystygnięcia.

Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, jajka i wyrośnięty 
zaczyn drożdżowy.



Wyrób wszystko na gładką masę.



Dopiero teraz dodaj letnie masło i ponownie wyrób.



Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce 
na ok. 1 godzinę.



Na wyłożoną papierem blaszkę do ciasta
(może być np. 20x24 cm lub tak jak moja - 18x27 cm),
 przełóż wyrośnięte ciasto i rozprowadź równomiernie.




Po chwili rozłóż pokrojony rabarbar.
Zostaw do ponownego wyrośnięcia. 



Rozgrzej piekarnik do temperatury 170°C. 
 W międzyczasie zrób kruszonkę - masło, cukier i mąkę rozgnieć opuszkami palców, do czasu aż składniki się wymieszają i zaczną się robić ładne zwarte grudki.


Po wyrośnięciu - całość posyp kruszonka.



Wstaw do rozgrzanego piekarnika na ok. 40 - 60 minut.
Przez pierwsze 5 - 10 min przykryj folią aluminiową wierzch ciasta (dzięki temu jeszcze troszkę urośnie 😊)
Zdejmij folię i piecz do momentu, aż ciasto i kruszonka będą już złote i pięknie przypieczone.



 

Smacznego! 😊

 K.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz